Ahşap Merdiven Bakımı

img

Günümüzde ihtiyaç dışında estetik ve konfor amaçlı, tasarımlarının büyük önem taşıdığı merdivenler bakım yapılmadıkça ilk gün ki o şık görüntüsünden uzaklaşır. O halde ahşap merdiven bakımı nasıl yapılmalıdır ?


Merdiven bakımı gerekliliği basamakların aşınma ve yıpranmasını canlandırıp, eski görünümünü tekrar kazandırmak içindir. Bu bakım sayesinde çok kısa bir süre sonra merdiveniniz ilk günkü gösterişli haline dönüşecektir. Yapıların içlerinde kullandığımız ahşap merdivenlerin aşınma ve yıpranma belirtileri göstermeye başlaması birkaç yılı alır. Sorun çoğunlukla ayak trafiğinin vernikli son kat boyasının sürüldüğü ve çıplak ahşabı ortaya çıkaran yatay basamaklarda başlar. Basamaklar zarar gördiği gibi korkuluk ve küpeştelerde zamanla yıpranır, aşınır. Korkuluk ve küpeştelerde el izlerinin bıraktığı lekeleri giderrmek için de bakım yapılmalıdır.


Merdiven Basamaklarını Canlandırın

 Her basamağı dikikkatlice inceleyerek başlayın. Muhtemelen çeşitli aşınma dereceleri bulacaksınız. Örneğin, kaplama merdivenin en üstündeki ve altındaki basamaklar tamamen aşınmış olabilir, ancak aradaki basamaklar da sağlam olabilir. Eski merdivenlerinizi bir temizlikle yeni gibi bir duruma geri döndürebilirsiniz. Bir çift lastik eldiven takın, daha sonra sırtın üzerine bir kap dolusu boya tineri (mineral ispirto) dökün. 0 derecelik bir çelik yün pedini incelticiye batırın ve lekeleri, çizik izlerini temizleyerek hafifçe ovalayın. Sırtı beyaz pamuklu bir bezle iyice kurulayın. Vernik bitirmek dişin aşınmasına neden olmuşsa, düzeltmelisiniz. Rasgele yörüngeli bir zımpara ve 80 kumlu bir disk kullanarak başlayın ve ahşabı çıplak olarak zımparalayın. Zımpara makinesi bol miktarda ince toz üretir, bu nedenle toz toplama kabına sahip olduğundan veya ıslak / kuru bir vakuma bağlı olduğundan emin olun. Sırtı tüm zımpara tozundan temizleyin, daha sonra yüzeyi tekrar zımparalayın. Merdivenin burun kısmının düzeltilmesi gerekiyorsa, 5/8 inç yarıçapı dışbükey bir ped ile donatılmış bir zımpara süngeri veya elektrikli profil zımpara kullanarak ahşap merdin bakımı yapabilirsiniz.


Merdiven Yükselticileri Bakım Nasıl Yapılır ?

Küpeşte ve korkulukları temizlemek için boya incelticiye batırılmış çelik yün pedle ovalayarak başlayın.daha sonra yüzeyi kurutun, ardında zımparalamaya geçin. Rasgele yörüngeli bir zımpara makinesi yerine, 100 tane zımpara kağıdı ile donatılmış bir çeyrek yapraklık yörünge son işlem zımparası kullanın. Bir yörünge zımpara makinesi, özellikle dikey yüzeylerde rastgele yörüngeli bir zımpara makinesinden daha kompakt ve kontrolü çok kolaydır.

Küpeşteleri Yenileyin

Ahşap bir tırabzanı yeniden kaplamak için en iyi araç, zımpara süngeridir. Yumuşak sünger, korkuluktaki yuvarlatılmış şekle kolayca uyum sağlar. Korkuluğun üst kısmından zımparalamaya başlayın ve aşağı doğru çalışın, her zaman ahşabın paralelinde zımparalayın. Sünger zımparalama biraz zaman ve çaba gerektirir, ancak lekeleri ve ahşap merdiven bakımı ayapılırken çok etkilidir.